Herstelling van lijstwerk na waterschade


Welke oplossing is er om een plafond met gietvloer te herstellen dat waterschade heeft opgelopen?

U hebt het geluk plafonds in oude stijl in uw huis te hebben, u woont in een geklasseerd huis, een herenhuis, en u wilt de pleister-, staf- of stucwerkornamenten die zijn aangetast door waterinfiltratie, vochtigheid of diverse werkzaamheden, behouden.

Geef vooral niet op om deze prachtige plafonds te behouden die de charme maar ook de grote waarde van deze huizen maken! Wij beschikken immers over de technische middelen en de nodige deskundigheid om gipsafgietsels te maken die identiek zijn aan de bestaande.

Gesso, sinds 1925, is gespecialiseerd in de restauratie van lijstwerk, ornamenten, friezen of rozetten in pleisterwerk, en is opgenomen in het repertorium van de erfgoedambachten. www.patrimoine-metiers.be

Hoe te handelen in geval van een waterlek in een staf-, stuc- of gipsplafond? 

Allereerst moet de bron van het water- of vochtprobleem worden gevonden en opgelost.

Onderzoek vervolgens uw plafond: Als u het begin van scheuren, verschuivingen of erger nog het instorten van hele delen van het plafond opmerkt, zorg er dan voor dat u de directe omgeving veilig stelt. De val van deze oude plafonds die zwaar en onstabiel zijn gemaakt, kan plotseling en gewelddadig zijn (*). Beweeg je niet in het gebied. Vermijd ook elke impact op de vloeren van de bovenverdiepingen.

(*) Wist u dat de oude plafonds meestal werden gemaakt op een houten lat met een mengsel van gips, kalk, zand en dierenhaar (koeien-, paarden-, varkenshaar). Dit op een dikte van ongeveer 4cm exclusief versieringen, stel je de schade voor als dit soort plafond het goede idee heeft om te vallen!

Maak foto’s van de schade, vooral van het lijstwerk, de versieringen en de rozetten.

Hoe kunt u contact met ons opnemen?

Bel ons op 02.648.08.05 (Gesso Brussel) of 02.318.89.38 (Gesso Nijvel) of stuur ons uw foto’s op info@gesso.be.

Wij komen snel bij u ter plaatse en dankzij onze ervaring kunnen wij meestal visueel en nauwkeurig de schade evalueren en dus de te plannen herstellingen.  Wij zullen u een nauwkeurige en gedetailleerde offerte bezorgen die u aan uw verzekeringsmaatschappij kunt doorsturen.

Gesso is een bedrijf met een lange geschiedenis bij de meeste verzekeringsmaatschappijen, wat de goedkeuring van het dossier vaak versnelt.

Hoe gaat het werk?

Na uw goedkeuring beginnen wij met het nemen van elke vormsjabloon om deze in ons atelier te reproduceren. Hiervoor kan het gebruik van een siliconenlijst nodig zijn indien het een roosvenster betreft of een versierd motief (acanthusbladeren, trossen fruit, bloemen, figuurtjes, enz.)

Daarna gieten wij elke mal in gips in onze werkplaats. Wij gebruiken een traditioneel mengsel, ook staf genoemd, van natuurlijk gips en plantaardige versterkingen (sisal, jute) of glasvezel.

Bij uw thuiskomst demonteren wij zorgvuldig het betreffende deel van het plafond. De latten, huisjes, en andere houten balken worden dan nauwkeurig onderzocht.

Deze stap is zeer belangrijk omdat er soms verrassingen zijn: schimmel, mos, door wormen aangevreten hout, schimmel, enz.

In dit geval zal Gesso een beroep doen op het bedrijf Protector (www.protector.be), dat onder meer gespecialiseerd is in de behandeling van merula. Het is mogelijk dat zij het houten frame geheel of gedeeltelijk vervangen. Maak je geen zorgen, dit wordt meestal ook gedekt door je opstalverzekering.

Het werk gaat verder met het aanbrengen van ons gipsplafond en lijstwerk op een stevige ondergrond. De verbindingen met het plafond en het bestaande lijstwerk zullen volkomen onzichtbaar zijn.

Het enige wat nog rest is het aanbrengen van de verf op het gehele gerestaureerde plafond of de muur.

Wij kunnen elk type kroonlijst, fries, lijstwerk, schilderijrail, oorspronkelijk in personeel, stucwerk, pleisterwerk, hout en zelfs kartonsteen, in pleisterwerk reproduceren.

Meer technische informatie?

Voor meer technische informatie, zie onze pagina over restauratietechnieken

Nuttige links

Erfgoed

www.patrimoine-metiers.be . www.curbain.be T. 02 219 40 60

Merula

www.protector.be T. 02.526.07.70 – info@protector.be

Patina

Isabelle Perriquet T.0475.82.70.80

Caroline Pholien T.0476 49 15 34 – caroline@domusaura.be