Gips en kalk : Technische fiche

Lijstwerk of ornamenten traditioneel vervaardigd uit gips en kalk © voor de renovatie en restauratie van buitengevels.

Gips en Kalk © is een materiaal dat bestaat uit luchtkalk en additieven die geen beschermende verf nodig hebben en uitzonderlijke capaciteiten bezitten voor het drogen en reinigen van oude muren.

Vervaardiging

Het mengsel wordt in opeenvolgende lagen in een mal gegoten of door een zinkprofiel getrokken.

Plantaardige of glasvezels en eventueel pigmenten worden in de laatste lagen verwerkt en ingebed.

Versterkingen

Glasvezel of sisalvezels.

Installatie ter plaatse

Bevestiging geschiedt met cementlijm op een schone en stevige ondergrond met toevoeging van 10% waterafstotend middel voor cement.

Let op: Cementlijm hecht niet op 100% synthetische pleisters en bepleisteringen. Er moet van tevoren een test worden uitgevoerd.

In geval van moeilijke hechting is het gebruik van een hechtprimer voor laag-absorberende ondergronden noodzakelijk. Gesso heeft de BETOKONTAKT primer van KNAUF getest en beveelt deze aan.

Voor grote lijsten is de bevestiging ook mechanisch: gebruik van elektrolytisch verzinkte schroeven met een frequentie van één schroef per meter. De schroefkop wordt verzonken in het lijstwerk en dan opgevuld.

Alle voegen en aansluitingen moeten worden afgedicht om te voorkomen dat er water in het lijstwerk kan binnendringen.

Schade door afspoeling zal worden vermeden door zinkwerk voor alle lijstwerk dat meer dan 2 cm uitsteekt ten opzichte van de kale gevel.

Schilderen

Als er geschilderd moet worden, gebruikt de aannemer een 100% minerale en ademende verf, op basis van silicaten en zonder polymeer.

Gesso heeft CORISILK en de primer LIME PRIMER van CORIDECOR getest en beveelt deze aan.  Technische fiche en detailhandelaars op www.arteconstructo.com.

Voorzorgsmaatregelen

Net als andere gevelelementen gaan pleister- en kalklijsten © achteruit als ze voortdurend worden blootgesteld aan waterafvoer. Eventuele problemen met de