OVER GESSO

Gesso is een Belgisch bedrijf dat in 1925 werd opgericht in een tijd waarin lijstwerk en andere gipsen plafondornamenten systematisch werden geïntegreerd in de Brusselse neoclassicistische woningbouw. Lijstwerk, rozetten, zuilen, schouwen en bas-reliëfs werden gemaakt, geplaatst en gerestaureerd.
In 1965, toen het personeel zijn belangstelling verloor, verzette Gesso zich door een assortiment met een tijdloze klassieke stijl te bouwen.
Alain Panier nam het familiebedrijf over in 1996 en ging samenwerken met Baudouin Storme. Samen investeren zij in het onderzoek naar nieuwe technieken, die het mogelijk zullen maken nieuwe modellen en vormen in gips te creëren. De Gesso gipslampen zijn ook in deze tijd ontstaan.
De winkel in de Lesbroussartstraat is een begrip geworden in Elsene en ontvangt nog steeds aannemers, architecten en particulieren die een gietwerkproject hebben of gewoon een Gesso-armatuur willen aanschaffen.
Het bedrijf beschikt over teams van medewerkers die kunnen inspelen op projecten van elke omvang, zowel in België als, steeds vaker, in het buitenland. Deze vaardigheden stellen ons in staat uiterst moderne projecten uit te voeren, of integendeel een bestaand ornamenteel erfgoed in stand te houden.
In 2008 is het bedrijf opnieuw uitgebreid. De bijna 100 jaar oude werkplaats werd verlaten voor de bouw van een modern gebouw in de zone Nivelles.
Met deze verhuizing kon Gesso de semi-industriële productie van haar verlichtingsarmaturen lanceren, terwijl het met trots een ambachtelijke aanpak kon handhaven als het gaat om

het repareren, snijden of creëren van lijstwerk.
Vandaag is Gesso het grootste personeelsbedrijf van België met een twintigtal medewerkers, een gerenommeerd cliënteel, een netwerk van 200 dealers en partners in de Benelux, Frankrijk en Italië en nog steeds die passie voor dat edele en ecologische materiaal dat gips is.

Sinds
het begin van de 20e eeuw maakt Gesso gipsen ornamenten, lijstwerk, zuilen, enz. De huidige werkmethoden zijn gebaseerd op technieken die al eeuwenlang beproefd en getest zijn.

Gips gemengd met water vormt gips na kristallisatie. De stevigheid van dit materiaal wordt nog verbeterd met behulp van een plantaardige wapening die tijdens het hardingsproces wordt aangebracht. Dit heet personeel.

Sisal en jute worden al sinds mensenheugenis gebruikt om de staf te verstevigen, maar geen enkel ander materiaal vervangt ze vandaag de dag met dezelfde doeltreffendheid.
Hoewel bepaalde technieken identiek blijven aan die van de Egyptenaren, is het ambacht van de staf toch verrijkt met moderne technieken. Zoals bijvoorbeeld voor het maken van de mallen.

De kennis van het vak krijgt bij een restauratie alle belang. Ervaring en know-how maken de restauratie mogelijk van een oud stuk (lijstwerk, beeldje, plafond) met respect voor het oorspronkelijke erfgoed.
Daartoe wordt een gietvorm (siliconen- of zinkprofiel) gemaakt op een onderdeel in goede staat. Wij kunnen dan in de werkplaats kopieën in personeel reproduceren. Zodra het stuk weer in elkaar zit, zal de restauratie onzichtbaar zijn.

Of u nu wilt opknappen of restaureren, het vakmanschap van het personeel maakt de keuze mogelijk.